En djupdykning i faktorer som påverkar elpriset

Att förstå vad som ligger bakom elprisets svängningar är behövligt för att kunna hantera och planera din elkostnad. I detta blogginlägg tar vi en närmare titt på de olika faktorer som påverkar elpriset och ger dig en klarare bild av vad som kan leda till förändringar i din faktura.

Utbud och efterfrågan

Enkelt förklarat så styrs elpriset av utbud och efterfrågan. Ökar utbudet av el relativt efterfrågan så går priset ner. Ökar efterfrågan, som exempelvis under kalla vintermånader, relativt utbudet så går priset upp. Efterfrågan och utbud på el påverkas i sin tur av en rad faktorer. Där efterfrågan och utbudet av el möts sätts priset, timme för timme. Priset sätts baserat på den dyrast producerade kilowattimmen. Utbudet av el kan även påverkas om man behöver stänga ner elproduktion, exempelvis en kärnkraftsreaktor, på grund av reparationer eller liknande.

Väderförhållanden

Vädret har en direkt inverkan på både utbudet och efterfrågan av el. Extrem hetta eller kyla kan öka användningen av luftkonditionering eller uppvärmning, vilket i sin tur kan leda till ökad efterfrågan och högre elpriser.

Beroende på vädret kan även utbudet av el öka eller minska. När det blåser mycket kan Sveriges vindkraftverk producera mer el och då ökar utbudet. Detsamma gäller för solenergi, en solig dag producerar solpaneler mer el. Har det varit ett år med mindre regn och snö har det en negativ påverkan på hur mycket el vi kan generera från Sveriges vattenkraftverk. När efterfrågan på el är hög och de förnybara och fossilfria energikällorna inte producerar tillräckligt mycket el behöver andra energislag väga upp produktionen. Då kan det behövas kompletteras med el som genereras från kol/olja/gas. Dessa energikällor är dyrare att producera och därför blir elpriserna högre.

Dessutom kan extrema väderförhållanden påverka elproduktionen, särskilt om kraftverk eller elledningar skadas.

Internationell påverkan

Sveriges elnät är även sammankopplat med andra Europeiska länders elnät. Sverige påverkas därför även av när elpriset är högt i sammankopplade länder. Import och export av el samt eventuella störningar i angränsande länders energiproduktion kan påverka tillgången på el och därigenom påverka priserna på den inhemska marknaden.

Bränslepriser

De bränslen som används för att producera el, såsom kol, naturgas och olja, har en betydande inverkan på elpriset. Prisfluktuationer på energiråvaror på världsmarknaden kan direkt påverka produktionskostnaderna för el. Till exempel kan stigande oljepriser leda till högre elkostnader då många kraftverk använder olja som bränsle.

Utsläppsrätter och miljöpåverkan

Allt mer betonas vikten av att minska utsläppen av växthusgaser och övergå till renare energiproduktion. Företag och kraftverk måste köpa utsläppsrätter om de överskrider sina utsläppsmål. Denna ekonomiska påverkan kan antingen öka produktionskostnaderna för el som genereras från fossila bränslen eller gynna förnybara energikällor, såsom sol och vind.

Med ett timprisavtal hos Solfolket kan du undvika att konsumera el när det är som dyrast och på så sätt sänka din elräkning.