Negativa elpriser är inte bra på lång sikt

Ibland har Sverige negativa elpriser och även om detta kan verka fördelaktigt för konsumenter med timprisavtal, har negativa elpriser flera långsiktiga risker.

Vad är negativa elpriser?

Negativa elpriser uppstår när elproduktionen överstiger efterfrågan och elen inte kan transporteras eller lagras effektivt. Detta leder till att elproducenter måste betala för att bli av med överskottsel. Historiskt sett har negativa elpriser varit ovanliga i Sverige. Första gången detta inträffade var i februari 2020.

Hur påverkas konsumenter av negativa elpriser?

Konsumenter med fasta elavtal påverkas inte direkt av prisvariationer. De med månadsavtal eller rörligt pris kan indirekt dra nytta av lägre genomsnittliga priser. De med timprisavtal kan dock spara pengar genom att anpassa sin elanvändning till perioder med negativa priser. Till exempel kan de ladda elbilen eller använda energikrävande apparater under dessa tider.

Kan du tjäna pengar på negativa elpriser?

Det pris du betalar för din el består av spotpriset på elbörsen Nordpool och påslag för elcertifikat, skatt och moms. Så även om elpriset är negativt behöver inte din elkostnad inte att vara det. Däremot kommer ditt totala pris bli lägre under dessa timmar om du har timprisavtal.

Utmaningar för elproducenter

För elproducenter innebär negativa priser en utmaning. Höga start- och stoppkostnader gör det olönsamt att stänga ner kraftverk under perioder med låg efterfrågan. Subventioner och intäkter från miljövärden kan göra det fortsatt lönsamt att producera el trots negativa priser.

Behöver jag betala för min sålda solel när elpriserna är negativa?

När du säljer din överskottsel till spotpris kan du behöva betala när elpriserna är negativa. Men som mikroproducent får du en skattereduktion på 60 öre per såld kWh och kan dessutom ansöka om ersättning för nätnyttan din producerade el gör hos ditt nätbolag. Detta gör att du troligtvis fortsatt tjänar på att sälja din överskottsel. Undersök din ersättning från ditt nätbolag innan du stänger av dina solceller vid negativa elpriser.

Långsiktiga konsekvenser

Även om negativa elpriser kan ge tillfälliga fördelar, indikerar de problem i elsystemet. Låga eller negativa elpriser kan avskräcka investeringar i ny infrastruktur och elproduktion. Detta är problematiskt eftersom vi står inför en stor elektrifiering av samhället med ökat behov av el, exempelvis för eldrivna fordon och fossilfri ståltillverkning.

En obalans i elsystemet kan leda till strömavbrott, vilket understryker behovet av en stabil och hållbar elförsörjning. Förnybar energi, som sol- och vindkraft, bidrar till oplanerbar produktion, vilket ökar risken för negativa priser. I Sverige är detta dock ovanligare än i länder som Danmark och Tyskland.

Kan vi förvänta oss fler perioder av negativa elpriser framöver?

Ju högre andel oplanerbar produktion som finns i systemet, till exempel vindkraft, desto högre sannolikhet finns det för perioder av negativa elpriser. I Sverige är det ovanligt med negativa elpriser på grund av en relativt liten del oplanerbar produktion.